Cazul demonstrativ Lacul Circului

Descrierea zonei:

Cazul demonstrativ în România este situat în municipiul București, pe teritoriul administrativ al sectorului 2. Cu o suprafață de 138 ha, zona acoperă mai multe perimetre urbane dense, două parcuri mari (Parcul Circului și Parcul Tei) și două lacuri care fac parte din aceste parcuri.
Lacul Tei face parte dintr-un sistem de lacuri înlănțuite de-a lungul râului Colentina care traversează Bucureștiul de la nord-vest la est. Cu o suprafață de 0,75 ha, Lacul Circului este un element de infrastructură verde cu rol principal de recreere, aliniat la procesele naturale ale ecosistemelor, oferind beneficii pentru confortul și sănătatea locuitorilor. Datorită conexiunii sale hidraulice cu sistemul acvifer de mică adâncime, lacul realimentează acviferul cu apa de ploaie captată din bazinul hidrografic al parcului.

Principalele probleme:

Scăderea nivelului apelor subterane din această zonă urbană și, prin urmare, a nivelului apei din Lacul Circului ca o consecință a mai multor factori hidrologici și hidraulici care influențează echilibrul hidrologic zonal și anume: i) schimbările climatice evidențiate prin reducerea precipitațiilor; ii) reducerea drastică a pierderilor din sistemul de distribuție a apei; iii) sistemele de epuisment temporare și permanente (inclusiv epuismente nedeclarate).

Soluții

Obiectiv:

Elaborarea unui bilanț urban al apei (bine definit și cât mai exact) pentru zona urbană Tei, pe baza soluțiilor privind resurse alternative de apă (utilizând infrastructura verde).
Informarea și instruirea administrației locale a sectorului 2 București, precum și a altor părți interesate care activează în această zonă cu privire la soluțiile distincte referitoare la resursele alternative de apă aplicate în planificarea urbană strategică a orașelor.

Figura 1. Schema generală a cazului demonstrativ Lacul Circului – Cartierul Tei

Activități:

Impactul preconizat:

Principalii actori implicați

Legături cu strategiile sau politicile locale/regionale/naționale existente

De ce este necesar un bilanț riguros al apelor urbane?

Figura 2. Analiza hidrologică superficială (si incorectă) a introducerii elementelor de infrastructură verde (stânga) confruntată cu imaginea reală a subteranului orașelor (dreapta).