Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane Laborator Colentina
Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane
 

Laborator

Activitatea de cercetare a Centrului de Cercetare Ingineria Apelor Sunterane se desfasoara in incinta Complexului de Laboratoare Colentina al Facultatii de Hidrotehnica, Universitatea de Constructii Bucuresti. Centrul desfasoara activitati de cercetare pe teren si in laborator.

Centrul dispune de un sit experimental format din cinci puturi hidrogeologice, realizate pana la 25 de m, si un foraj de prospectiuni geofizice pana la adancimea de 60 m. Puturile hidrogeologice sunt echipate cu pompe submersibile cu debite de exploatare cuprinse intre 1 - 5 l/s, si echipamente de monitorizare a variatiei nivelului piezometric (electronivelmetre).

 

Periodic se realizeaza monitorizarea calitatii apei prin prelevarea in regim dinamic si analiza probelor de apa pentru urmatorii indicatori: pH, temperatura, conductivitate, saruri total dizolvate, alcalinitate totala, alcalinitate permanenta,duritate totala, duritate temporara, calciu, magneziu, amoniu, azotati, bicarbonati, cloruri, oxidabilitate, sulfati, azotiti, fier, mangan, S2-, turbiditate, sodiu si potasiu.

Sit-ul experimental Colentina, a fost realizat urmarind doua directii majore: (1) monitorizarea cantitativa si calitativa a structurilor acvifere "Pietrisurile de Colentina" si (2) teste hidrogeologice "in situ", in scop didactic.

Modelul 3D geologic conceptual al sit-ului experimental Colentina poate fi vizualizat in figura 1:

Modelul 3D geologic

Figura 1

Laboratorul CCIAS dispune de o sala multimedia dotata cu PC-uri, notebook-uri, imprimante, si videoproiector. In aceasta sala se desfasoara activitatea principalelor proiecte de cercetare ale centrului precum si o parte a activitatilor didactice desfasurate de centru (figura 2):

Sala multimedia CCIAS

Figura 2