Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane
Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane
 

Hidrogeologie Urbana

Municipiul Bucuresti, asemenea marilor orase ale lumii, se confrunta cu probleme de hidrogeologie urbana, care necesita o atentie cel putin egala cu cea oferita altor probleme referitoare la planificarea marilor agolmerari urbane. Exista numeroase initiative atât in comunitatea stiintifica, cât si in cea a administrativ-urbana, la nivel international prin care se certifica importanta capitala a unui management si a unei dezvoltari in mod integrat a mediului urban, a spatiului supratern - subteran. Programe ample trans-nationale de cercetare cu aplicativitate crescuta in administrarea mediilor urbane, precum Actiunea COST SUB-URBAN (http://www.cost.eu/COST_Actions/tud/Actions/TU1206) din care face parte si România prin implicarea Centrului de Cercetare Ingineria Apelor Subterane al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, identifica si pun in evidenta dezavantajele majore si consecintele pe termen lung a omiterii studiilor dedicate mediului subteran apriori dezvoltarii si modificarii infrastructurii urbane, indiferent de localizare, subterna sau supraterana.

Competenta demonstrata a Centrului de Cercetare Ingineria Apelor Subterane (www.ccias.utcb.ro) in analiza problematicii apelor subterane si consecintele acestora asupra infrastructurii urbane specifice Municipiului Bucuresti a fost consolidata prin rezultatele obtinute in cadrul proiectului de cercetare “SIMPA - Platforma de gestiune a apei subterane din mediu sedimentar in zone urbane” derulat in perioada august 2010 - august 2013 si prin colaborarile stiintifice realizate cu operatorul de apa al municipiului si cu administratii si firme ale caror activitate se relationeaza direct sau indirect cu apele subterane ale Bucurestiului. Modelul geologic si hidrogeologic urban al Municipiului Bucuresti, dezvoltat in cadrul acestui proiect de cercetare, isi dovedeste valabilitatea in numeroase proiecte de dezvoltare a infrastructurii urbane si de remediere a unor situatii de dezechilibru hidrologic. Rezultatele cercetarii au fost expuse pe larg in citeva conferinte si seminarii stiintifice (http://www.ccias.utcb.ro/UHW2015/index.html) si puternic apreciate de institutii precum Serviciul Geologic al Marii Britanii, Serviciul geologic al Norvegiei, Universitatea din Basel, Serviciul Geologic al Danemarcei, Asociatia Internationala a Hidrogeologilor, etc.

La momentul actual, municipiul Bucuresti se confrunta cu un numar considerabil de consecinte ale lipsei de cunoastere corecta si detaliata a mediului subteran urban si bineinteles a interactiunii apelor subterane cu infrastructura urbana. Practica curenta in dezvoltarea infrastructurii subterane, din pacate extrem de extinsa in Romania, implica realizarea unor studii locale concentrate numai pe obiectivul ce urmeaza a fi dezvoltat. Aceasta greseala sistematica se datoreaza pe de o parte a lipsei unei viziuni de ansamblu asupra mediului subteran precum si datorita unui interes ingust manifestat de firmele de proiectare si dezvoltatori si agreat de administratie.

Studiind planurile de dezvoltare ale infrastructurii urbane propuse spre implementare, se identifica cu usurinta modificari cu impact imediat asupra circuitului apelor subterane, ale caror consecinte nu au fost suficient aprofundate. Impactul asupra circuitului apelor subterane este descris intr-un mod general valabil, omitând incadrarea si identificarea efectelor asupra mediului urban atât in perimetrele modificarilor antropice locale (ex. dezvoltarea unei linii de metrou, parcari subterane, extinderea suprafetei impermeabile, etc), cât si in cadrul configuratiei urbane specifice a orasului Bucuresti (zonal).

Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane, Universitatea Tehnica de Constructii a propus sistematic, autoritatilor si institutilor ce gestioneaza infrastructura Municipiului Bucuresti, sa fie implicat in activitatile de avizare tehnica pentru a oferi o privire de ansamblu asupra consecintelor interactiunii dintre interventiile antropice asupra mediului subteran urban si apele subterane, cu aplicatie directa asupra specificitatilor orasului Bucuresti.


Profesor universitar dr. ing. Constantin Radu Gogu,
Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane,
Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
https://www.facebook.com/ccias.utcb/